Nimona
Boekrecensies

Recensie Nimona van Noelle Stevenson

Nimona Boek omslag Nimona
Noelle Stevenson
Graphic Novel
HarperCollinsPublishers
Hardcover
266
978006227823 4

Het verhaal gaat over Nimona,een meisje die haar diensten aanbiedt aan Lord Ballister Blackheart, een superschurk met een voorliefde voor wetenschap die nog een appeltje te schillen heeft met zijn aartsvijand Sir Ambrosius Goldenloin. Ooit waren ze vrienden en werkzaam bij het Institution of Law Enforcement and Heroics, maar nu staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Nimona is niet zomaar een meisje. Ze is een shapeshifter (gedaante-verwisselaar) waardoor ze in elke soort levend wezen kan veranderen. De missie van Nimona en Lord Ballister Blackheart is om het volk te laten zien dat Sir Ambrosius Goldenloin en zijn partners van het Institution of Law Enforcement and Heroics niet de helden zijn die ze beweren te zijn. Ze bedenken samen een plan om dit te bewijzen aan het volk, maar Nimona’s voorkeur om alles te vernietigen schopt de plannen behoorlijk in de war. Het plan escaleert en brengt het volk in gevaar. Lord Ballister Blackheart komt er langzaam achter dat er een geheim schuilgaat achter Nimona’s gave.

Nimona werd in eerste instantie uitgegeven als webcomic door illustrator en auteur Noelle Stevenson. Om de twee weken publiceerde ze een nieuw hoofdstuk en al snel werd Nimona enorm populair. Zo populair zelfs, dat het werd opgepakt door HarperTeen (HarperCollins Publishers) die het maar wat graag wilde uitbrengen in boekvorm. In mei 2015 werd Nimona uitgebracht en in Nederland heeft uitgeverij Blossom Books deze graphic novel een jaar later uitgebracht in mei 2016.

Mijn mening over Nimona

De omslag van het boek is prachtig met de drie hoofpersonen op de cover en op de achtergrond een aantal van de verschillende wezens/dieren waar Nimona in kan shapeshiften. De opbouw van het verhaal zit erg goed in elkaar. Het is fraai om te zien hoe de vriendschap tussen Nimona en Blackheart zich ontwikkeld. Ook de ontwikkeling die Sir Ambrosius Goldenloin doorgaat is mooi om te zien. In het begin van het verhaal is de sfeer nog vrij luchtig en komt er veel humor in voor. Na ongeveer honderd pagina’s slaat het verhaal om en wordt het verhaal duisterder. Er komt steeds meer actie in het verhaal. Het onverwachte einde is vrij abrupt, maar verrassend en blijft in het hoofd hangen. Prima, maar het had ook niet erg geweest als het einde over wat meer pagina’s was uitgesmeerd.

De tekeningen in het boek zijn niet supergedetailleerd, maar dat is ook niet nodig. De emoties zijn goed af te lezen van de gezichten en het kleurgebruik is ook prima. Voorin het boek zijn de kleuren nog wat flets, daarna worden de kleuren levendiger en op het eind donkerder. Dit helpt dan ook enorm bij de sfeer van het boek. Flashbacks worden ook duidelijk weergegeven door een roze/lichtbruine kleur.

Nimona is een prachtige graphic novel. Het is grappig, emotioneel, avontuurlijk, aandoenlijk en verrassend. Een aanrader voor iedereen die houdt van graphic novels. Niet alleen kinderen zullen van dit verhaal genieten, ook volwassenen zullen veel plezier beleven aan dit boek. Nog nooit eerder een graphic novel gelezen? Dan is Nimona een mooie start!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply