333 Dingen
Schrijven

333 Dingen om over te schrijven

Een tijdje geleden zag ik ergens op internet het boek 333 Dingen om over te schrijven van BBCN Uitgevers voorbij komen. Het sprak mij gelijk aan, omdat het een boek is waar uiteenlopende schrijfopdrachten in staan. Ik hield het boek even in mijn achterhoofd en was van plan om het in de toekomst een keer aan te schaffen. Nu was ik een paar weken geleden aan het rondsnuffelen op de website van Boekenkraam en daar kwam ik het boek tegen voor de helft van de prijs. Boekenkraam is een website waar je de nieuwste boeken kunt aanschaffen tegen goedkopere prijzen. De boeken zijn licht beschadigd en worden daarom niet meer in de normale boekenwinkels verkocht. Ik heb al meerdere keren boeken gekocht bij Boekenkraam en ze zien er eigenlijk altijd prima uit. Ik moet echt goed zoeken waar die kleine beschadiging dan te vinden is, maar vaak is er niets aan de hand met de boeken. Ik besloot voor die paar euro dan ook het boek 333 Dingen om over te schrijven in mijn winkelmandje te leggen. De volgende dag kreeg ik het boek binnen en afgezien van een hele kleine beschadiging in een hoekje op de achterkant van het boek zag het er verder prima en als nieuw uit.

333 Dingen om over te schrijven

Heb je even geen idee waar je over moet schrijven? Krijg je maar geen inspiratie voor een nieuw verhaal of heb je last van een writer’s block? Dit boek helpt je om weer in the flow van het schrijven te komen. In dit boek, eigenlijk is het meer een dik schrift, vind je 333 schrijfopdrachten. De opdrachten variëren van het schrijven van een kort verhaal tot dialoog en van romantiek tot horror. Alle opdrachten in dit boek geven je nieuwe inspiratie en zijn een perfecte warming up voor je nieuwe roman of novelle.

Het boek 333 Dingen om over te schrijven is lekker dik (2,5 centimeter!) met honderden schrijfopdrachten en onder elke schrijfopdracht ruimte op je verhaal neer te pennen. De opdrachten zijn heel erg uitlopend en prikkelen je fantasie. Kies een schrijfopdracht uit, overweeg een paar mogelijke scenario’s en schrijf dan minstens een kwartier door zonder onderbreking. Dit heet ook wel free writing. Nergens anders op letten en je pen over het papier laten gaan. Wie weet komt er wel een pracht van een scéne uit die je later kunt uitwerken tot een groter verhaal.

Om je een idee te geven wat voor een soort opdrachten er in dit boek staan geef ik je een paar voorbeelden:

 • Schrijf een verhaal dat eindigt met de zin: ‘Ondanks de paar sterfgevallen keek Betty met een tevreden gevoel terug op haar eerste Tupperware-party.’
 • Het is twee uur ’s nachts en je beste vriend(in) belt je om te zeggen dat jullie over een half uur wegrijden voor een roadtrip. Beschrijf wat er daarna gebeurt.
 • Schrijf een liefdesverhaal met in de hoofdrol een taxichauffeur.
 • Je gaat bungeejumpen. Beschrijf wat je ziet vanaf het moment dat je naar beneden springt.
 • Schrijf een verhaal waarin de hoofdpersoon op elke vraag alleen maar ‘ja’ mag antwoorden.
 • Het is half zes ’s ochtends en je wordt wakker op een bankje in de dierentuin. Beschrijf wat er de afgelopen nacht is gebeurd.
 • Schrijf een verhaal over een superheld met een nutteloze superkracht.
 • Schrijf een dialoog tussen een man met enorme vliegangst en zijn praatgrage buurvrouw tijdens een intercontinentale vlucht.
 • Schrijf een verhaal over iemand die overdag als accountant werkt en ’s nachts op spoken jaagt.

Deze en nog veel meer opdrachten vind je allemaal terug in het boek. Kies een opdracht uit, geef er je eigen draai aan en blijf vooral schrijven. Mijn eerste schrijfopdracht uit dit boek werd de laatste die hierboven genoemd staat (over iemand die overdag als accountant werkt en ’s nachts op spoken jaagt). Ik begon te schrijven en even later kon ik niet meer stoppen. De inspiratie bleef binnenstromen. Ik schreef uiteindelijk zes A4-tjes vol! Erg leuk om te doen. Morgen zal ik de uitwerking van deze opdracht publiceren, zodat jullie ook kun lezen wat ik van deze opdracht heb gemaakt.

Of je nu vaker schrijft of niet. De leuke opdrachten in dit boeken krijgen je vast en zeker aan het schrijven!

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply